Projects

CARABIETTA HOUSE

When BassamFellows encountered a small mid-century modern villa on the shores of Lake Lugano, they knew it was a rare gem with major potential. Owned by a Swiss doctor who lived in Lugano’s commercial center, it was used primarily as a bachelor’s weekend retreat and seemed at odds with the large houses that dotted the shores of the famous lake.

In keeping with BassamFellows’ core belief that the key to preservation is relevance, they undertook a comprehensive renovation, the primary objective being to transform the summer holiday cottage into a villa suitable for year-round use. Another important element was finding first-rate materials and finishes that would complement and accentuate the property’s rarefied location.

Making structural changes to the property required sensitivity and thought. The challenge was to work with highly restrictive local planning ordinances to enlarge the home without altering the original design intent or adding a second story. The finished result: a modern, architecturally sensitive lakeside villa that exudes comfort and sophistication year-round.

SHARE +Share on FacebookShare on TwitterShare on Pinterest

The project utilized first-rate materials and finishes that would complement and accentuate the property’s rarefied location.

Jason Schmidt

Making structural changes to the property required sensitivity and thought due to its lakefront location.

Jason Schmidt

Indoor/outdoor living at its best. The villa has stunning views of the lake and the surrounding mountains.

Jason Schmidt

One of the renovated guest rooms.

Jason Schmidt

The challenge was to work with highly restrictive local planning ordinances to enlarge the home without altering the original design intent or adding a second story. The master bedroom was enlarged to create a master suite with ensuite bath and dressing area.

Jason Schmidt

The kitchen was enlarged to take in views of the lake and surrounding garden and to be suitable for year-round use.

Jason Schmidt

Poured concrete retaining walls stepped down the slope from the street and parking area to the entrance of the villa.

Jason Schmidt